tvsantorini.gr
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΚΥΚΛΑΔΕΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΣΑΝΤΟΡΙΝΗΤΟΥΡΙΣΜΟΣΥΓΕΙΑ

Ανακαλύπτοντας τη Νέα Τεχνολογία Αφαίρεσης Αλκοόλης σε Οίνους ΠΟΠ Σαντορίνης και ΠΓΕ Κυκλάδες: Καινοτομία και Υγεία

Κοινοποίηση

Ημερίδα για την Αφαίρεση Αλκοόλης στους Οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη και ΠΓΕ Κυκλάδες

Στο πλαίσιο του Μέτρου 16 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ του ΠΑΑ και του υπομέτρου 16.2, το οποίο αφορά τη «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας», ιδρύθηκε Επιχειρησιακή Ομάδα. Συντονιστής Φορέας είναι ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ). Τα μέλη της ομάδας περιλαμβάνουν τον Ερευνητικό Φορέα Πανεπιστήμιο Πατρών – Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής, την Παραγωγική Οργάνωση Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (SANTOWINES) και τον Διαμεσολαβητή Καινοτομίας Master AE (Κέντρο κατάρτισης και Συμβουλευτικής).

Ο κύριος στόχος της ομάδας είναι η ανάπτυξη και η πιλοτική εφαρμογή μιας μεθόδου μη οινοπνευματικής οινοποίησης, η οποία περιλαμβάνει την παραγωγή οίνων με ολική ή μερική αφαίρεση αλκοόλης. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση στοχεύει σε αρκετούς θετικούς σκοπούς:

  • Δημιουργία ενός νέου τύπου οίνου που θα διατηρεί τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, όπως το άρωμα, και θα διαθέτει μειωμένες θερμίδες.
  • Καλύτερη προσβασιμότητα για άτομα που δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ λόγω προβλημάτων υγείας.
  • Ενίσχυση των ισχυρισμών υγείας που σχετίζονται με τη κατανάλωση οίνου.

Ενημερωτική Ημερίδα

Στο πλαίσιο διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, η ΚΕΟΣΟΕ και τα μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας “OINOS” διοργανώνουν ημερίδα στις 20 Ιουνίου 2025, ώρα 12:00, στο συνεδριακό κέντρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων “SANTO WINES” με θέμα:

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΣΕ ΟΙΝΟΥΣ ΠΟΠ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΙ ΠΓΕ ΚΥΚΛΑΔΕΣ.

Καινοτομία στη Μη Θερμική Επεξεργασία

Η προτεινόμενη τεχνολογία από το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση μη θερμικής επεξεργασίας που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε αλκοολικό διάλυμα, είτε αυτό προέρχεται από ζύμωση (όπως οίνος και μπύρα) είτε από απόσταξη (όπως τσίπουρο και ουίσκι). Η μέθοδος αξιοποιεί προηγμένες τεχνολογίες ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και μικρορρευμάτων που εφαρμόζονται απευθείας στο τελικό προϊόν οινοποίησης.

Αυτή η τεχνολογία όχι μόνο μειώνει την περιεκτικότητα σε αλκοόλη στους οίνους σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αλλά επίσης διατηρεί τον ξηρό χαρακτήρα των κρασιών και τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, όπως η γεύση και το άρωμα. Επιπλέον, συμβάλλει στην αύξηση της περιεκτικότητας σε ρεσβερατρόλη στα ερυθρά κρασιά, ενισχύοντας τον αντιοξειδωτικό τους χαρακτήρα.

Ο οίνος που παράγεται μέσω αυτής της διαδικασίας διαθέτει μειωμένες θερμίδες, μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που έχουν περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ λόγω υγειονομικών προβλημάτων, και προσφέρει περισσότερους ισχυρισμούς υγείας.

Μέχρι στιγμής, έχουν παραχθεί πειραματικά οι οίνοι ΠΟΠ Σαντορίνη Ασύρτικο και ΠΟΠ Σαντορίνη Νυχτέρι, όπως και οι ερυθροί οίνοι ΠΓΕ Κυκλάδες Μανδηλαριά και ΠΓΕ Κυκλάδες Μαυροτράγανο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στη Σύρο το μεγαλύτερο FIBA 3X3 Stoiximan AegeanBall Festival

Π. Μαρινάκης για Τέμπη: Επιβεβαιώνω όσα είπε ο κ. Τριαντόπουλος – Επιχειρησιακές οι πρωτοβουλίες

China’s Banking System Won’t Collapse, Former Bank Director Says

admin