Έκθεση για την Ανάπτυξη Μη Αλκοολούχων Οίνων
Ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις καταναλωτικής συμπεριφοράς στον τομέα του οίνου, η ΚΕΟΣΟΕ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, την SANTOWINES και την MASTER AE, ίδρυσαν την Επιχειρησιακή Ομάδα “ΟΙΝΟΣ” στο πλαίσιο του Μέτρου 16 «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.). Το υπομέτρο 16.1-16.2 αφορά τη «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης και Καινοτομίας που επιδιώκουν τη βελτίωση της παραγωγικότητας και βιωσιμότητας της γεωργίας.
Η Επιχειρησιακή Ομάδα «ΟΙΝΟΣ» δημιουργήθηκε με στόχο την ανάπτυξη και παραγωγή νέου τύπου οίνου μέσω μη οινοπνευματικής οινοποίησης (με χαμηλή ή καθόλου αλκοόλη), αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες που έχουν κατοχυρωθεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Τα αποτελέσματα του τριετούς αυτού εγχειρήματος θα παρουσιαστούν σε Ημερίδα που διοργανώνει η ΚΕΟΣΟΕ καθώς και τα μέλη της επιχειρησιακής ομάδας, στη Σαντορίνη, στο Συνεδριακό Κέντρο της SANTOWINES, στις 20 Ιουνίου 2025 και ώρα 12:00 μ.μ. Στην Ημερίδα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν και να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας, ενώ θα συζητηθούν και οι προοπτικές παραγωγής αποαλκοολωμένων οίνων.
Θα ήταν τιμή μας να παρευρεθείτε και να συνεισφέρετε στη συζήτηση σχετικά με τις νέες τάσεις στην οινοποιία και την παραγωγή μη αλκοολούχων οίνων. Ακολουθεί η Πρόσκληση και το Πρόγραμμα της Ημερίδας, και παρακαλούμε όπως δηλώσετε τη συμμετοχή σας μέχρι τις 6 Ιουλίου 2025.
Πρόγραμμα Ημερίδας 20 Ιουνίου 2025
Συνεδριακό Κέντρο Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων
Πύργος Σαντορίνης
11:00 – 12:00 | Προσέλευση-Εγγραφές |
12:00 – 13:00 | Χαιρετισμοί Χαιρετισμός βουλευτή και Προέδρου Ε.Σ. Θηραϊκών Προϊόντων Μάρκου Καφούρου Χαιρετισμός Προέδρου ΚΕΟΣΟΕ Χρίστου Μάρκου Χαιρετισμοί εκπροσώπων υπουργείου ΑΑΤρ. – Φορέων |
13:00 – 13:30 | Ίδρυση Επιχειρησιακής Ομάδας «ΟΙΝΟΣ» – Σημασία και Στόχοι του Προγράμματος Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ |
13:30 – 14:00 | Περιγραφή διαδικασιών καινοτόμου τεχνολογίας ολικής ή μερικής αφαίρεσης αλκοόλης – πλεονεκτήματα Κωνσταντίνος Πουλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών |
14:00 – 14:30 | Περιγραφή αποτελεσμάτων στους οίνους ΠΟΠ Σαντορίνης και ΠΓΕ Κυκλάδων Νικόλαος Βαρβαρίγος, Οινολόγος ΕΣ Θηραϊκών Προϊόντων |
14:30 – 15:00 | Γευστική δοκιμή αποαλκοολωμένων οίνων |
15:00 – 16:00 | Ερωτήσεις-Συζήτηση Ελαφρύ Γεύμα |