Η Ελλάδα και η Ραγδαία Διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Στην εντυπωσιακή ενεργειακή στροφή που έχει επιτύχει η Ελλάδα, με τη *ραγδαία διείσδυση* Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, κατά την ομιλία του στο International Forum on Power System Transformation 2025 που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ανώτατα στελέχη από τον τομέα της Ενέργειας, καταδεικνύοντας τη σημασία του θέματος σε διεθνές επίπεδο.
Ριζικές Αλλαγές στο Ενεργειακό Μείγμα
Κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τραπέζης που διεξήχθη μεταξύ κορυφαίων Διαχειριστών, παραγωγών και τεχνολογικών εταιρειών, ο κ. Μανουσάκης δήλωσε ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια, το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας έχει υποστεί ριζικές αλλαγές. Οι *πράσινες επιδόσεις* της χώρας έχουν καταταγεί μεταξύ των κορυφαίων διεθνώς, καθώς οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, καλύπτουν σχεδόν το 50% της ενέργειας που καταναλώνεται, αυξάνοντας την αναλογία αυτή από περίπου 20% το 2017. Η προοπτική είναι οι ΑΠΕ να φτάσουν το 80% έως το 2030, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της χώρας για βιώσιμη ανάπτυξη.
Η Συνεισφορά του ΑΔΜΗΕ
Εστιάζοντας στη συμβολή του ΑΔΜΗΕ στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, ο κ. Μανουσάκης επεσήμανε ότι από την ανάληψη της διοίκησης το 2017, ο Διαχειριστής έχει επενδύσει συνολικά 3,1 δισ. ευρώ για την κατασκευή κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, οι οποίες επεκτείνουν σημαντικά το ηλεκτρικό δίκτυο και διευκολύνουν την ενσωμάτωση περισσότερων ΑΠΕ. Ανάμεσα σε αυτές τις πρωτοβουλίες, η ηλεκτρική διασύνδεση της νησιωτικής με την ηπειρωτική χώρα προχωρά με επιτυχία, με ήδη 8 υποθαλάσσιες διασυνδέσεις να έχουν ολοκληρωθεί, και νέες επενδύσεις να είναι προγραμματισμένες στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ύψους 6,3 δισ. ευρώ.
Διεθνείς Διασυνδέσεις και Γεωστρατηγική Σημασία
Ο κ. Μανουσάκης ανέφερε επίσης τις διεθνείς διασυνδέσεις που σχεδιάζει ή αναπτύσσει ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με γειτονικούς Διαχειριστές. Αυτές περιλαμβάνουν την διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, την Ελλάδας-Ιταλίας GRITA 2, καθώς και την Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, η οποία αναπτύσσεται από τον όμιλο Κοπελούζου, και για την οποία ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει την επενδυτική συμμετοχή του. Αυτά τα έργα όχι μόνο αξιοποιούν τη *γεωστρατηγική θέση* της Ελλάδας και το εξαιρετικό δυναμικό ΑΠΕ, αλλά συμβάλλουν και στην ενίσχυση της ενεργειακής διαφοροποίησης και ανθεκτικότητας της Ευρώπης.
Προκλήσεις και Στρατηγικοί Στόχοι
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που προκύπτουν από την ταχέα διείσδυση καθαρής ενέργειας, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι απαιτείται *έξυπνη διαχείριση* της στοχαστικής παραγωγής των ΑΠΕ για την αποφυγή συμβάντων όπως το πρόσφατο blackout που σημειώθηκε στην Ιβηρική Χερσόνησο. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της δημιουργίας ενός Ψηφιακού Κέντρου Ελέγχου Συντήρησης του ηλεκτρικού συστήματος, το οποίο θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρο, παρέχοντας αναλύσεις δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για την πρόληψη βλαβών.
Συλλογική Προσπάθεια για Επίτευξη Στόχων
Στη συζήτηση συμμετείχαν και άλλοι κορυφαίοι εκπρόσωποι της ενεργειακής βιομηχανίας, όπως ο Πρόεδρος του Διαχειριστή της Πορτογαλίας, κ. Rodrigo Costa, ο οποίος εστίασε στα διδάγματα από το πρόσφατο blackout και ανέφερε την ανάγκη κατάλληλης προετοιμασίας από τους Διαχειριστές και τους παραγωγούς. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στις κοινές προκλήσεις που φέρνει η υψηλή διείσδυση ΑΠΕ και τη σπουδαιότητα εξασφάλισης της ευστάθειας των ηλεκτρικών συστημάτων, προτείνοντας τη δημιουργία νέων τύπων ηλεκτρικών συστημάτων προσαρμοσμένων στη νέα ενεργειακή πραγματικότητα.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ συναντήθηκε με την διοίκηση της State Grid Corporation of China (SGCC), όπου συζητήθηκαν οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Διαχειριστές Μεταφοράς και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ. Η SGCC, ως ο μεγαλύτερος Διαχειριστής ηλεκτρικού συστήματος παγκοσμίως, θεωρείται επίσης από τους πιο τεχνολογικά προηγμένους, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των δύο οργανισμών.