tvsantorini.gr
ΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πέφτουν υπογραφές για τη βίζα Τούρκων πολιτών σε δέκα ελληνικά νησιά

Κοινοποίηση

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να υπογράψει με τη γείτονα Τουρκία συμφωνία για χορήγηση βίζας Τούρκων πολιτών σε δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, επιβεβαίωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

“Είναι ένα μέτρο που φέρνει τους δύο λαούς κοντά. Είναι κάτι που το θέλουν πάρα πολύ οι ακρίτες μας, οι οποίοι έχουν σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού” επισήμανε ο Δημήτρης Καιρίδης τονίζοντας πώς πρόκειται για συμφωνία η οποία γίνεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελλάδα παρεκλίνει από τη Σένκγκεν για χάρη της Τουρκίας
“Η Ελλάδα είναι χώρα του Σένγκεν και ζητάει μια “παρέκκλιση” από το Σένγκεν, ώστε να μπορούν πιο εύκολα Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει, λόγω Πύλου, (…) η γραμμή ήταν να τα αντιμετωπίσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία εκφράζεται και με περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό εδώ, στη Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (…) και με πρόσθετη χρηματοδότηση και βεβαίως με το ζήτημα της βίζας. Να θυμίσω ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση. Είναι κάτι το οποίο το θέλουν πολύ οι Τούρκοι βεβαίως και το θέλουνε πάρα πολύ οι νησιώτες μας” εξήγησε ο κ Καιρίδης.

Ολοχρονίς η ισχύς της βίζας, όχι μόνο το καλοκαίρι
Αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο για πρώτη φορά, σημείωσε ο Υπουργός.

“Αφορά νησιά τα οποία δεν έχουν τον τουρισμό της Ρόδου. Και η Ρόδος θα συμπεριλαμβάνεται, αλλά νησιά που δεν έχουν τα τσάρτερς, που δεν έχουν τις διεθνείς πτήσεις, που δεν έχουν παρά μόνο έναν μικρό οικογενειακό τουρισμό τον Αύγουστο, όπως η Λέσβος για παράδειγμα, έχουν πάρα πολλά να ωφεληθούν” επισήμανε ο κ. Καιρίδης, αναφέροντας ονομαστικά τα νησιά που αφορά η συμφωνία. Πρόκειται όπως είπε για τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη και το Καστελόριζο.

Η Ελλάδα έχει διαβεβαιώσει για την ορθή εφαρμογή του μέτρου από την Ελληνική Αστυνομία, διότι, όπως εξήγησε, πάλι θα δίνεται βίζα, πάλι θα γίνεται έλεγχος, απλώς θα γίνεται επιτόπου στα ελληνικά νησιά.

Σημειώνεται πως στα τέλη Οκτώβρη, ο κ. Καιρίδης απαντώντας τη Νίνα Κασιμάτη χαρακτήριζε “τερατολογίες” τα περί βίζας κατά παρέκκλιση της συνθήκης Σένγκεν, αναφέροντας τότε ότι… πρόκειται για βίζα “που αφορά τριήμερη τουριστική παραμονή”. Εν συνεχεία τα σχέδια πήραν το ΟΚ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπως φαίνεται, το σχέδιο προχωρά. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη διάρκεια ισχύος σε επίπεδο συνεχόμενων ημερών παραμονής στη χώρα μας, θα αποκαλυφθούν τις επόμενες μέρες.

Για το μεταναστευτικό
Ως προς το ζήτημα του Μεταναστευτικού, ερωτηθείς αν θα υπογραφεί διμερής συμφωνία Ελλάδος-Τουρκίας, ο κ. Καιρίδης διευκρίνισε πως το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό είναι Ευρωτουρκικό και ορίζεται, καθορίζεται, περιορίζεται από την Ευρωτουρκική κοινή δήλωση του 16, αλλά και από μια σειρά άλλων συμφωνιών, όπως είναι οι συμφωνίες επανεισδοχής του 14 και του 17.

“Από εκεί και πέρα, ωστόσο, η Ελλάδα παίρνει την πρωτοβουλία επειδή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος, για μια επικαιροποίηση, ανανέωση, επέκταση αυτής της συμφωνίας του 16. Και υπό αυτή την έννοια έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια συνεννόησης με την απέναντι πλευρά, γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από τη συνεργασία μπορούμε πολύ καλύτερα να ελέγξουμε την παράνομη διακίνηση και την παράτυπη μετανάστευση και ήδη επί του πεδίου έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα με τη μείωση των ροών και τον καλύτερο έλεγχο που κάνει των συνόρων της η Τουρκία.

Από κει και πέρα, ωστόσο, ενεργοποιούμε πράγματα που είχαμε στο παρελθόν και δεν τα είχαμε πια λόγω της έντασης όπως οι η ανταλλαγή αξιωματικών των δύο πλευρών στο Λιμενικό αλλά και στην αστυνομία, οι τακτικές συναντήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο που είχαμε στη Βουλγαρία και στην Τουρκία τους προηγούμενους μήνες και τώρα και στην Ελλάδα στις 19 Ιανουαρίου, το χαμήλωμα της ρητορικής αντιπαράθεσης, σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ ο Γερλικάγια, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον προκάτοχό του, Σοϊλού, ο οποίος έρχεται αύριο και αυτό είναι δείγμα της σημασίας που αποδίδουν οι Τούρκοι στην επίσκεψη.

Ο Ερντογάν έρχεται μαζί με οκτώ υπουργούς, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, έρχεται μαζί με τον αρχηγό της αστυνομίας, της Ακτοφυλακής, του Λιμενικού, ακριβώς για να γίνει μια σε βάθος συζήτηση” είπε καταλήγοντας ο κ. Καιρίδης.

ΠΗΓΗ: NEWS247

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΗΠΑ – Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με άνοδο

Ο Κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Τ. Ερντογάν για τα γενέθλιά του

Ραγκούσης σε Κασιμάτη: Με χωρίζει ηθική και αξιακή άβυσσος από τους θηλυκούς Βορίδηδες