tvsantorini.gr
ΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πόσοι τουρίστες θα έρθουν τον χειμώνα στην Ελλάδα

Κοινοποίηση

Αυξημένη 20%κατά μέσο όρο αναμένεται να είναι η ταξιδιωτική κίνηση από το εξωτερικό κατά τους χειμερινούς μήνες στη χώρα μας, με τα δύο κεντρικά αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να υποδέχονται τους περισσότερους ξένους. Σε πραγματικούς αριθμούς, οι τουρίστες που αναμένουμε από τον Νοέμβριου του 2023 μέχρι και τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις, δεν ξεπερνούν τις αφίξεις ενός καλοκαιρινού μήνα.

Ο χειμερινός τουρισμός στην Ελλάδα παραμένει για ακόμη μια χρονιά, μια θεωρεία για την οποία γίνεται μεν πολύς λόγος, όμως ελάχιστη πράξη. Τα στοιχεία του Νοεμβρίου, που είναι ο μήνας «ουρά» της καλοκαιρινής σεζόν, έδειξαν αύξηση σε σχέση με πέρυσι, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μάλιστα σε διψήφια ποσοστά.

Μικρή δραστηριότητα υπήρξε και σε Κρήτη και Ρόδο, χωρίς όμως να είναι αξιοσημείωτη και χωρίς να ανταποκρίνεται τελικά στις προσδοκίες που είχαμε για την επιμήκυνση της σεζόν σε αυτούς τους δύο προορισμούς.

Τι έγινε το Νοέμβριο
Οι αφίξεις του Νοεμβρίου, με τους τελευταίους «καλοκαιρινούς» ξένους επισκέπτες της χώρας μας, ήταν σαφώς λιγότερες από τις αναχωρήσεις που αφορούσαν τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα στο τέλος Οκτωβρίου. Μετρώντας όμως τη συνολική επιβατική κίνηση, δηλαδή τους διερχόμενους επιβάτες σε ένα αεροδρόμιο, τα νούμερα μπορεί να δώσουν τη λάθος εικόνα. Στην Αθήνα, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο από το εξωτερικό ήταν 1,3 εκατ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 21,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Και στη Θεσσαλονίκη η αύξηση της διεθνούς κίνησης το μήνα που μας πέρασε ανήλθε σε 8,6%. Οι αφίξεις ξένων τουριστών στη Θεσσαλονίκη ανήλθαν σε περίπου 110.000, με πρώτη αγορά τη Γερμανία και δεύτερη την Κύπρο.

Στο Ηράκλειο το Νοέμβριο πέρασαν τις διακοπές τους μόλις 11.000 ξένοι τουρίστες, με πάνω από τους μισούς να είναι Γερμανοί και με τους Ολλανδούς να ακολουθούν.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Fraport που διαχειρίζεται 14 διεθνή αεροδρόμια στη χώρα μας, η συνολική επιβατική κίνηση εσωτερικού – εξωτερικού το Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 13%. Η διεθνής κίνηση σημείωσε άνοδο κατά 12,6% και η κίνηση εσωτερικού κατά 16,9%.

Πόσοι ξένοι τουρίστες θα έρθουν όλο το χειμώνα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata Tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό από το Νοέμβριου του 2023 μέχρι και το Μάρτιο του 2024 ανέρχονται σε 4,8 εκατ. αυξημένες κατά 16,9% σε σχέση με το ακριβώς ίδιο διάστημα πέρυσι. Βέβαια το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι εκείνο που κερδίζει τη «μερίδα του λέοντος» αφού αναμένει σχεδόν τα 4 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 19,7%, το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης τις 760.000 αυξημένες κατά 9,7% και μένουν μερικές χιλιάδες για τα υπόλοιπα αεροδρόμια.

Οι Γερμανοί τουρίστες είναι η πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για το χειμώνα, με σχεδόν 800.000 περισσότερους (+27%) σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι και ακολουθούν οι Ιταλοί με πάνω από 480.000 και άνοδο 16,5%. Ίσο περίπου αριθμό αναμένουμε και από Βρετανία, ενώ με μικρή διαφορά ακολουθούν οι Κύπριοι τουρίστες.

Την πέμπτη θέση καταλαμβάνουν οι ταξιδιώτες από την Τουρκία, που μάλιστα καταγράφουν αύξηση κατά 45%. Τη δωδεκάδα συμπληρώνουν τουρίστες από την Ελβετία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Αυστρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Από το Μάρτιο ανοίγει η σεζόν
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η καλοκαιρινή σεζόν του 2024 ξεκινά το Μάρτιο, με το αεροδρόμιο του Ηρακλείου να αναμένει περίπου 20.000 ξένους τουρίστες, όπως δείχνουν οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό. Και η Ρόδος αναμένει πάνω από 12.000 ξένους επισκέπτες το Μάρτη, όπως και η Κέρκυρα, τα Χανιά, η Καλαμάτα και η Σαντορίνη. Το Μάρτη λίγους ξένους ταξιδιώτες αναμένεται να υποδεχθούν και η Μύκονος, η Κεφαλονιά, η Κως, η Καβάλα, η Ζάκυνθος και το Άκτιο.
Μεγάλη μείωση από το Ισραήλ

Από τον Νοέμβριο του 2023 μέχρι και τον Μάρτιο του 2024 οι προγραμματισμένες θέσεις από το Ισραήλ είναι πολύ μειωμένες κατά 31%, εξαιτίας του πολέμου Χαμάς – Ισραήλ. Ο αριθμός των θέσεων από τη χώρα δεν ξεπερνά για το πεντάμηνο τις 150.000, αντί πάνω από 215.000 το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Αυξημένη η κίνηση τις γιορτές
Ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό, για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και τις πρωτοχρονιάς, δείχνει αύξηση από όλες τις αγορές, πλην του Ισραήλ. Οι πρώτες πέντε χώρες σε αφίξεις στην Αθήνα για την εβδομάδα 25-31/12 είναι η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος και η Τουρκία.

ΠΗΓΗ: NEWS247

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Α. Γεωργιάδης: Τρίμηνη παράταση στις καθαρίστριες στα δημόσια νοσοκομεία για ομαλή μετάβαση στην αγορά εργασίας

Ανακοίνωσε Μπακασέτα ο Παναθηναϊκός

Σάσα Βεζένκοβ: Ανακοινώθηκε και επίσημα από τους Σακραμέντο Κινγκς