tvsantorini.gr
ΔΙΕΘΝΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αργεντινή: Ολοκληρώνεται η γενική απεργία που προκηρύχθηκε ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του Μιλέι

Κοινοποίηση

Η Αργεντινή ολοκλήρωσε τη μισή μέρα γενική απεργία, που κάλεσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGT) και υποστηρίχθηκε από πολιτικά κόμματα και οργανώσεις κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων, μετά από πορεία στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Μπουένος Άιρες.

Ο πρώτος μεγάλος αγώνας μεταξύ του Αργεντινού συνδικαλισμού και της κυβέρνησης του υπερφιλελεύθερου Javier Milei, που είχε ξεκινήσει στις 12:00 μ.μ. (3:00 μ.μ. GMT), ολοκληρώθηκε σήμερα τα μεσάνυχτα (03:00 GMT), μετά από μια μέρα που πέρασε χωρίς σχετικό περιστατικό ή διαταραχές.

Σε μια μέρα που έλαβε χώρα χωρίς συμπλοκές ή μεγάλα επεισόδια, το μόνο σημείο σύγκρουσης ήταν στη νότια είσοδο του Μπουένος Άιρες από την ομώνυμη επαρχία μέσω της γέφυρας Pueyrredón, όπου μια ομάδα από το Σωματείο Εργατών Κατασκευών (UOCRA) προσπάθησε να φτάσει με τα πόδια και συνελήφθη από πράκτορες της Νομαρχίας.

Το κεντρικό γεγονός της ημέρας ήταν η κινητοποίηση προς την Plaza del Congreso, στο Μπουένος Άιρες, μια συμβολική πορεία σε μια στιγμή που το νομοθετικό σώμα πρέπει να συζητήσει τον «νόμο omnibus», το πρωταγωνιστικό έργο του Milei, το οποίο επιδιώκει να απορυθμίσει την οικονομία και να ελαχιστοποιήσει την παρουσία του Κράτους, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Σύμφωνα με τις πηγές που ρωτήθηκαν, οι προσέλευση για την κινητοποίηση κυμαίνονται μεταξύ 40.000 και 600.000 ατόμων.

Το εκτελεστικό όργανο της Αργεντινής ανέφερε ότι συμμετείχαν 40.000 άτομα, σύμφωνα με μήνυμα που δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα η υπουργός Ασφάλειας, Πατρίσια Μπούλριχ. Και ενώ η αστυνομία της πόλης του Μπουένος Άιρες εκτιμά ότι υπήρχαν 130.000 παρευρισκόμενοι, το συνδικαλιστικό κέντρο εκτιμά ότι ήταν 600.000 άτομα που παρακολούθησαν την εκδήλωση, τόσο στην Plaza del Congreso όσο και στους γύρω δρόμους, και αύξησε την παρακολούθηση σε 1,5 εκατομμύριο σε όλη τη χώρα, όπως εξηγείται στην EFE.

Τόσο η άφιξη στο επίκεντρο της συγκέντρωσης όσο και η αποχώρηση των διαφόρων συμμετεχόντων ομάδων έγιναν με τάξη και χωρίς αναταραχές, εν μέσω ισχυρής αστυνομικής ανάπτυξης.

Εκεί, δύο από τους βασικούς ηγέτες των συνδικάτων, ο γενικός γραμματέας της CGT, Héctor Dáer, και ο εκπρόσωπος του σωματείου οδηγών φορτηγών, Pablo Moyano, έκαναν ομιλίες στις οποίες υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν τα αιτήματά τους κατά της κυβέρνησης που ανέλαβε στις 10 Δεκεμβρίου. «Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω», είπε ο πρώτος.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να πέσει το DNU (διάταγμα ανάγκης και επείγοντος) και να απορρίψουν τον νόμο omnibus», είπε ο Daer, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του Milei για απορρύθμιση της οικονομίας, μείωση της κρατικής παρέμβασης και επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας είπε, «δεν αποδίδεται κοινωνική δικαιοσύνη».

Παρά το γεγονός ότι ήταν ο Ιανουάριος, ο νότιος μήνας των καλοκαιρινών διακοπών, η εμφάνιση των δρόμων του Μπουένος Άιρες απέχει πολύ από το να είναι τόπος πλήρους ανεργίας.

Με πολλά καταστήματα ανοιχτά, δραστηριότητα στα εστιατόρια και την κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς – η οποία θα σταματά από τις 7:00 μ.μ. (22:00 GMT) και τα μεσάνυχτα – αυτή η Τετάρτη έμοιαζε με οποιαδήποτε ήσυχη καλοκαιρινή μέρα.

Ο κόσμος του πολιτισμού σταμάτησε όντως, ένας από τους πιο ενεργούς τις τελευταίες εβδομάδες ενάντια στις πολιτικές του Milei: τα βιβλιοπωλεία και τα θέατρα είχαν κλείσει τις πόρτες τους.

Σε μεγάλο βαθμό επηρεάστηκαν και οι αεροπορικές μεταφορές, λόγω της ματαίωσης 295 πτήσεων της Aerolíneas Argentinas και του επαναπρογραμματισμού άλλων 26, που, σύμφωνα με επίσημες πηγές, θα σημάνει απώλειες 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η περονιστική και αριστερή πολιτική αντιπολίτευση συνόδευσαν όχι μόνο το κάλεσμα για γενική απεργία, αλλά και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ανάμεσά τους, ο κυβερνήτης της επαρχίας του Μπουένος Άιρες, Axel Kicillof, ένα από τα κύρια ορατά πρόσωπα του περονισμού, ειδικά μετά το τέλος της κυβέρνησης του Alberto Fernández (2019-2023) και την εκλογική ήττα του ήδη πρώην υπουργού Οικονομίας, Σέρχιο Μάσα και ο πρώην επιτελάρχης του Fernández, Agustín Rossi.

Επίσης, η πρώην αριστερή υποψήφια για την προεδρία, Myriam Bregman, η οποία κάλεσε την αντιπολίτευση «να έχει ένα σχέδιο μάχης».

Από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας, ο προεδρικός εκπρόσωπος, Manuel Adorni, περιέγραψε την απεργία ως «μεγάλη ανοησία, μια επιπλοκή και σπατάλη χρημάτων για πολλούς Αργεντινούς».

«Αντιβαίνει σε αυτό που θέλει η πλειοψηφία: να ζεις ειρηνικά σε μια χώρα όπου τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται καλά, κατανοώντας ότι είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη περίοδος», είπε στην καθημερινή του συνέντευξη Τύπου στην Casa Rosada (κεντρικά γραφεία της Κυβέρνηση).

Ο Milei εργαζόταν στην Quinta de Olivos (επίσημη κατοικία), όπου σχεδίαζε να δεχτεί τον Bullrich για να αναλύσει τις λεπτομέρειες της επιχείρησης που είχε αναπτυχθεί.

Η πρώην υποψήφια πρόεδρος του συνασπισμού Μαζί για την Αλλαγή (κεντροδεξιά) αντιμετώπισε, στον λογαριασμό της Χ, τους ηγέτες που ηγούνται της διαμαρτυρίας ως «μαφιόζους συνδικαλιστές, διαχειριστές φτώχειας, συνένοχους δικαστές και διεφθαρμένους πολιτικούς», που «υπερασπίζονται τα προνόμιά τους» και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει απεργία που θα μας σταματήσει, δεν υπάρχει απειλή που θα μας εκφοβίσει».

Αυτή την Τετάρτη ήταν η πρώτη γενική απεργία που γνώρισε η Αργεντινή από τις 29 Μαΐου 2019, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Mauricio Macri (2015-2019), ο οποίος είχε πέντε εναντίον της εντολής του, και αφού ο Fernández έκλεισε τη διοίκησή του στις 10 Μαΐου.

Επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

ΠΗΓΗ: ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΥΣΕΑ: Ενέκρινε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα

Γεραπετρίτης μετά τη συνάντηση με Γκουτέρες: Προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα

Οι νέοι αρχηγοί ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικής – Τι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ