Οι σεισμοί θα συνεχιστούν για μήνες σύμφωνα με τους ειδικούς
Στο «χορό» των Ρίχτερ εξακολουθούν να κινούνται οι Κυκλάδες, με τους ειδικούς να προβλέπουν πως η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού θα συνεχιστεί για μήνες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για δονήσεις μέσα στο καλοκαίρι.
Σήμερα, Τρίτη 18/2, σεισμός 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8:08 με επίκεντρο 25χλμ νοτιοδυτικά της Αμοργού, ενώ προηγήθηκε σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ στις 6:46 με επίκεντρο 17 χλμ νότια – νοτιοανατολικά της Αμοργού.
Νωρίτερα, στις 4:54 τα ξημερώματα, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο.
Σημειώνεται ότι στις Κυκλάδες από 26/1 έως 14/2 έχουν καταγραφεί πάνω από 19.200 σεισμοί, κάνοντας τους ειδικούς να μιλούν για πρωτόγνωρο φαινόμενο, σχετική ύφεση και αυξημένη εδαφική παραμόρφωση στη Σαντορίνη.
Νέα συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) θα γινει το απόγευμα της Τετάρτης 19/2, ενώ κλειστά έως και την Παρασκευή 21/2 παραμένουν τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.
Τσελέντης: Έχουμε δρόμο μπροστά μας – Καμία ύφεση
«Να προσέχετε έχουμε δρόμο μπροστά μας. Ας λένε κάποιοι το γνωστό αφήγημα ότι έχουμε ύφεση. Βλέπετε εσείς καμία ύφεση;», ανέφερε σε ανάρτησή του στο facebook ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, προσθέτοντας πως «μόλις τώρα στις 8:30 είχαμε και ένα νέο ισχυρό σεισμό 4.9R!».
ΕΚΠΑ: Από 26/1 έως 15/2 καταγράφηκαν 20.000 σεισμοί
Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, ~20,000 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 17,400 με μεγέθη Μ³1.0.
Στις 15 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 750 σεισμοί, με 36 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, και κανέναν (0) σεισμό Μ³4.0, με τους δύο μεγαλύτερους σεισμούς να έχουν μέγεθος 3.9.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 16η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 89 σεισμοί, εκ των οποίων ένας με μέγεθος M≥4.0, και κανένας με μέγεθος Μ³4.5.
O ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 09:49:51 (τοπική ώρα) και είχε μέγεθος 5.1.
Η σεισμική δραστηριότητα περιορίζεται κυρίως στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου.
www.bankingnews.gr